Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z mąk mieszanych - na ciemnym piwie i oleju

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2
miód 1/2 szkl.
olej 1/2 szkl.
piwo ciemne 1/2 szkl.
cukier waniliowy 1 op.
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
siemię lniane 1 łyżka siekane
wiórki kokosowe 2 łyżki
słonecznik łuskany 2 łyżki mielony
mąka tortowa 100 ml
mąka kukurydziana 50 ml
mąka jęczmienna 50 ml
mąka żytnia 50 ml
mąka gryczana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z mąk mieszanych - na ciemnym piwie i oleju

Kroki postępowania

1
Miód, jajka i olej ubić mikserem na gładką masę.
Krok 1 - Piernik z mąk mieszanych - na ciemnym piwie i oleju foto
2
Dolać ciemne piwo (niesłodzone, typowe gorzkie) i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Piernik z mąk mieszanych - na ciemnym piwie i oleju foto
3
Dodać wszystkie rodzaje mąki, mielony słonecznik, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia - zmiksować na gładkie ciasto.
Krok 3 - Piernik z mąk mieszanych - na ciemnym piwie i oleju foto
4
Dosypać sodę i siekane siemię lniane.
Krok 4 - Piernik z mąk mieszanych - na ciemnym piwie i oleju foto
5
Dodać cukier waniliowy, gałkę muszkatołową, imbir i cynamon - dobrze wymieszać.
Krok 5 - Piernik z mąk mieszanych - na ciemnym piwie i oleju foto
6
Gotową masę pozostawić do spęcznienia na 15-20 minut.
Krok 6 - Piernik z mąk mieszanych - na ciemnym piwie i oleju foto
7
Keksówkę posmarować masłem i posypać bułką tartą - wylać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C z termoobiegiem.
Piec 15 minut.
Krok 7 - Piernik z mąk mieszanych - na ciemnym piwie i oleju foto
8
Zrumienione ciasto nakryć arkuszem alu-folii, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150*C i piec kolejne 30 minut.
Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.
Krok 8 - Piernik z mąk mieszanych - na ciemnym piwie i oleju foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 12.12.2012 09:13
Jest bardzo aromatyczny i lekko pikantny od imbiru - nie jest przesłodzony, bo wyłącznie na miodzie - piwo jest gorzkie i nie ma w cieście dodatku cukru, jak większość pierników. Wyszedł niezwykle puszysty - nawet nie zdążył zupełnie ostygnąć, jak już go jedlismy :)
Beatris 11.12.2012 22:34
Jestem ciekawa smaku tego piernika, bo zapowiada się smakowicie.
Lemon 11.12.2012 19:26
wspaniałe
maciek7 11.12.2012 19:24
pycha
jolanta19 11.12.2012 18:56
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak