Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z konfiturą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
mąka 3 szklanki
mleko 1 szklanka
miód 1 szklanka
masło 100 g
cukier 1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat łyżka
kakao łyżka
PRZEŁOŻENIE
Polewa:
margaryna 75 g
kakao 2 łyżki
woda 3 łyżki
cukier 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z konfiturą

Masło, miód i przyprawę do piernika zagotowujemy i studzimy. Kolejno dodajemy cukier, mleko, kakao, rozmieszane żółtka i mąkę wymieszaną z sodą. Po dodaniu każdego składnika dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną masę i delikatnie łączymy z ciastem. Dużą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ciastem. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 170 stopni około 45 minut. Sprawdzamy stopień upieczenia drewnianym patyczkiem.

Upieczone i przestudzone ciasto przekrajamy i przekładamy konfiturą. Kroimy w kawałki.

Przygotowujemy polewę.

Zagotowujemy wodę z margaryną.Wsypujemy cukier wymieszany z kakao. Gotujemy na małym ogniu aż polewa zacznie gęstnieć, około 3-4 minut. Studzimy. Polewamy kostki ciasta i wstawiamy do lodówki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna47 14.09.2012 22:23
Niedługo święta fajny przepis.
halina17 14.09.2012 21:56
Na pewno pyszny z konfiturą z dzikiej róży.
iziona 14.09.2012 21:42
Pysznie wyglada :)
Miki 14.09.2012 20:39
super
Miki 14.09.2012 20:36
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak