Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z dżemem i lukrem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25dag
mąka żytnia 25dag
miód 9łyżek
cukier 3/4 szklanki
jajko 4
margaryna niecała kostka
smalec łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat łyżeczka
mleko 2 łyżki
dżem wiśniowy

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z dżemem i lukrem

Do garnka wsypać cukier i zrumienić na małym ogniu na lekko brązowy kolor. Podlać połową szklanki gorącej wody i chwilę gotować . Dodać miód , masło i smalec . Mieszać do rozpuszczenia składników. Ostudzić .
Dodać jajka , obie mąki , sodę rozpuszczoną we wrzącym mleku i przyprawę do piernika. Wyrabiać ciasto.
Wyłożyć 3/4 masy do foremki z papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć słoik dżemu i resztę ciasta. Piec w 180stopniach około godziny. Lukier (gotowy rozpuścić w gorącej wodzie) wylać na przestudzone ciasto.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 23.08.2012 16:21
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak