Piernik z dżemem i lukrem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    25dag
  • mąka żytnia

    25dag
  • miód

    9łyżek
  • cukier

    3/4 szklanki
  • jajko

    4
  • margaryna

    niecała kostka
  • smalec

    łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    łyżeczka
  • mleko

    2 łyżki
  • dżem wiśniowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wsypać cukier i zrumienić na małym ogniu na lekko brązowy kolor. Podlać połową szklanki gorącej wody i chwilę gotować . Dodać miód , masło i smalec . Mieszać do rozpuszczenia składników. Ostudzić .
Dodać jajka , obie mąki , sodę rozpuszczoną we wrzącym mleku i przyprawę do piernika. Wyrabiać ciasto.
Wyłożyć 3/4 masy do foremki z papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć słoik dżemu i resztę ciasta. Piec w 180stopniach około godziny. Lukier (gotowy rozpuścić w gorącej wodzie) wylać na przestudzone ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
angelika14 23.08.2012 16:21
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat