Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
25dag -
mąka żytnia
25dag -
miód
9łyżek -
cukier
3/4 szklanki -
jajko
4 -
margaryna
niecała kostka -
smalec
łyżeczka -
Soda oczyszczona Prymat
łyżeczka -
mleko
2 łyżki -
dżem wiśniowy
Przepis i sposób przygotowania Piernik z dżemem i lukrem
Dodać jajka , obie mąki , sodę rozpuszczoną we wrzącym mleku i przyprawę do piernika. Wyrabiać ciasto.
Wyłożyć 3/4 masy do foremki z papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć słoik dżemu i resztę ciasta. Piec w 180stopniach około godziny. Lukier (gotowy rozpuścić w gorącej wodzie) wylać na przestudzone ciasto.
Komentarze (1)