Piernik z czekoladą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Polecam wypróbuj mój przepis na piernik;) To ciasto możecie podać przełożone czekoladą lub bez żadnych słodkich dodatków.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • mleko 3,2%

    1 szklanka
  • olej

    1 szklanka
  • ocet spirytusowy

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    2 łyżeczki
  • dżem porzeczkowy

    410 gramów
  • cukier

    1 szklanka
  • jogurt

    330 gramów
  • kakao

    2 łyżki
  • przyprawa korzenna

    2 łyżeczki
  • rodzynki

    2 garści
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotuj blaszkę lub tortownicę nasmarowaną margaryną.

Do mąki dodaj mleko, olej, dżem,cukier, jogurt kakao, sodę oczyszczoną (sodę wymieszaj z octem), przyprawę korzenną. Wrzuć 2 garści rodzynek. Wymieszaj wszystkie składniki.

Wylej ciasto do tortownicy.

Piecz w temperaturze 180 stopni 50 minut. Wyłącz piekarnik. Zostaw ciasto w piekarniku jeszcze na 15 minut.

Ostudzone ciasto podzieliłam i tak jedną część przełożyłam kremem czekoladowym, a druga część została bez dodawania słodkości:)

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dotamisio
Zamiast jogurtu możesz dać jaja;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat