Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z ananasem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 3/4 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1 1/2 łyżeczki
masło 100 gram
jajko 2
cukier 1 szklanka
melasa 1/2 szklanki
puree z dyni 1/2 szklanki
wrzątek 1/2 szklanki

dodatkowo

ananas w puszce
cukier brązowy 3/4 szklanki
melasa 1 łyżeczka
masło 100 gram
sok ananasowy z puszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z ananasem

Piekarnik nastaw na 175 C.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
W rondelku połącz ze sobą masło,cukier,sok z ananasa i melasę. Postaw na kuchence i zagotuj. Zmniejsz ognień i gotuj do momentu aż cukier się rozpuści. Rozpuszczone masło wylej na przygotowaną wcześniej blaszkę. Ananasa wyjmij z zalewy i ułóż na blaszce.
Przygotuj ciasto.
W misce połącz ze sobą mąkę,sodę,proszek do pieczenia,cynamon,imbir oraz sól.
Masło utrzyj z cukrem,dodaj jajka i połącz. Następnie dodaj melasę i puree z dyni . Masło przełóż do mąki i wymieszaj. Na koniec dodaj wrzątek i połącz. Ciasto wyłóż na blaszkę.
Piecz ok. 45 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 14.12.2016 17:59
na pewno smaczny
Jadwiga/Jaga85 14.12.2016 12:32
pomysłowy piernik
jagoda5913 14.12.2016 12:06
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak