piernik wiejski

piernik wiejski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    50 dkg
  • mąka żytnia

    50 dkg
  • maślanka

    1 litr
  • cukier

    1 kg
  • przyprawa do piernika

    1 szt
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Maślankę zagotować z cukrem i zarumienić. Po przestygnięciu wsypać do niej mąkę oraz pozostałe składniki.Bardzo starannie wyrobić tę masę, przelać do natłuszczonej blachy i piec w gorącym piekarniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna169Hosz

30.10.2014 13:14
Co zarumienić? Przepis niejasny.

Smakosz6

30.11.2011 10:20
mmmmmmniam

zawadka

06.05.2011 11:37
pyszota

Małgorzata72

02.05.2011 14:16
to lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat