Przepis i sposób przygotowania na: Piernik staropolski (dojrzewający 4 tygodnie)
Kroki postępowania
W emaliowanym garnku umieszczam miód, cukier i masło
Powstałą masę odstawiamy do wystudzenia.
Potaż (lub sodę) należy rozpuścić w chłodnym mleku.
Do masy miodowej dodajemy mąkę przesianą z przyprawą do piernika, jajka, potaż rozpuszczony w mleku i szczyptę soli.
Wyrabiamy ciasto ręką.
Konsystencja jest dość luźna, ciasto klei się i jest dość jasne.
Ciasto przekładamy do kamionkowego naczynia lub zostawiamy w emaliowanym naczyniu bez odprysków.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na czas dojrzewania.
U mnie trwało ono 4 tygodnie
Różnica plus/ minus jeden dzień jest bez znaczenia.
Tak wyglądało ciasto po 4 tygodniach w lodówce.
Zgęstniało i ściemniało.
Pieczemy każdy osobno.
Ja piekłam w keksówce, a ponieważ ciasto było grube trwało to 40 minut w temp 170 st C
Ciasto mocno wyrosło więc ścięłam blaty jeszcze na pół i miałam dwa pierniki
Płaty ciasta układamy na sobie, przekładając je papierem i bardzo szczelnie zawijamy i obciążamy deseczką.
Ja użyłam moich powideł śliwkowych z śliwowicą
*http://www.doradcasmaku.pl/przepis/186572/rozgrzewajaca-konfirura-z-suszonych-sliwek.html
oraz kremu karmelowego z siekanymi kasztanami
*http://www.doradcasmaku.pl/przepis/301828/krem-karmelowy-z-siekanymi-kasztanami.html
Dekorujemy
SMACZNEGO!!!