Piernik Staropolski

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • masło

    40 dag
  • żółtko jajek

    6 szt
  • Soda oczyszczona Prymat

    1,5 łyżki
  • cukier

    20 dag
  • miód

    30 dag
  • mąka pszenna

    1 kg
  • mleko

    8 łyżek
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    80 g

Warstwa masy

  • masło

    25 dag
  • kasza manna

    6 łyżek
  • mleko

    2 szklanki
  • cukier puder

    30 dag

Warstwa powidła

  • powidła śliwkowe (węgierkowe)

    40 dag

Polewa kakaowa

  • czekolada deserowa

    50 g
  • masło

    10 dag
  • cukier

    15 dag
  • kakao

    2 łyżki
  • mleko

    8 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piernik Staropolski foto
Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta wyrabiać ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto przekładamy do naczynia, przykrywamy ściereczka i wkładamy do lodówki na 3 dni.
Krok 2 - Piernik Staropolski foto
Po upływie trzech dni ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 4 równe części. Każdą z część wałkujemy i pieczemy w prostokątnej formie przez 20 min. w temperaturze 180 C.
Krok 3 - Piernik Staropolski foto
Po wyjęciu z piekarnika każdy z placków kroimy na 4 równe części (kroimy jeszcze ciepłe, bo po wystygnięciu stwardnieją).
Krok 4 - Piernik Staropolski foto
Masa:
Mleko zagotować. Wsypać cukier i kasze mannę. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając aż do zgęstnienia kaszy. Kaszę wystudzić. Miękkie masło utrzeć i stopniowo po łyżce dodawać do niego wystudzoną kaszę.
Krok 5 - Piernik Staropolski foto
Upieczone ciasto smarować w następującej kolejności: warstwa ciasta - warstwa powidła - warstwa masy.
Krok 6 - Piernik Staropolski foto
W rezultacie uzyskamy 4 warstwy ciasta i 3 warstwy powidła z masą. Na ostatnią warstwę ciasta masy już nie dajemy.
Krok 7 - Piernik Staropolski foto
Polewa:
Wszystkie składniki polewy roztapiamy w rondelku i gotujemy na małym ogniu kilka minut. Ciepłą tężejącą polewą polewamy wszystkie 4 części piernika. Ciasto wkładamy do lodówki. Piernik jest gotowy do spożycia po 2 - 3 dniach. Ciasto zmięknie od masy.
Zdecydowałam się podzielić piernik na 4 równe ciasta by ułatwić sobie smarowanie i krojenie sztywnego ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Konczi 01.02.2017 12:38
uwielbiam tego piernika
agnieszka214 01.02.2017 12:32
tak pysznie wyglada mniam
misia123410 01.02.2017 12:19
Same pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat