Przepis i sposób przygotowania na: Piernik przekładany powidłami
- prosty przepis na pyszny piernik
- idealny na świąteczny stół
- można przełożyć ulubionymi powidłami
Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi, to pyszny przepis na świąteczny stół! Jest bardzo aromatyczny i delikatny.
2. Miksując do przestudzonej masy dodawać do jednym żółtku. Następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem. Białka ubić na sztywno. Ubitą pianę dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
3. Masę włożyć na blaszkę o wymiarach 10cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec godzinę w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto wyjąć z formy i przekroić wzdłuż na trzy blaty.
4. Blaty piernikowe przełożyć powidłami śliwkowymi. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą polać ciasto. Wierzch posypać kolorowymi perełkami.