Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik "orientalny"

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sztuczny miód 20 dag
mleko 50 ml
masło 70 dag
mąka 15 dag
imbir 1 łyżeczka z czubkiem
przyprawa chińska pieć smaków 2 łyżeczki
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
cynamon 1,5 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 4 łyżki
jajko 1 szt
Kardamon mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik "orientalny"

Mleko, miód i masło przekładamy do garneczka i podgrzewamy aż składniki stopią się i połączą.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy wszystkie przyprawy. Wlewamy przestudzony miód z dodatkami i mieszamy. Dodajemy cukier roztarty z jajkiem na jasny kogel-mogel i ponownie dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 80-85 min. Piernik ten jadłam u koleżanki - miał ciekawy smak ale nigdy bym nie przypuszczała, że jednym ze składników jest przyprawa chińska "5 smaków"

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 19.03.2013 19:24
bardzo smaczny
EWI 03.12.2012 10:29
lubię
Lemon 02.12.2012 23:36
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak