Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik na miodzie z bakaliami.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

masło 200 g
mąka krupczatka 2 szklanki
cukier trzcinowy 3/4 szklanki
miód prawdziwy 2 łyżki
jajko 3 sztuki
mleko 3,2% 1 szklanka
kakao 3 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Bakalie

śliwki suszone wg uznania
rodzynki królewskie wg uznania

Dodatkowo

cukier puder do oprószenia

Porada

Inspiracją do upieczenia tych pierników był przepis osoby o profilu @krokus, bardzo dziękuję :-) Brak przekroju tych pierników wiąże się z tym, że były one przeznaczone dla kogoś do poczęstowania. Jednak wiem, że były one bardzo smaczne :-)

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik na miodzie z bakaliami.

Kroki postępowania

1
Masło roztopić na wolnym ogniu.
Krok 1 - Piernik na miodzie z bakaliami. foto
2
Wsypać cukier trzcinowy i wymieszać, aż do rozpuszczenia się cukru.
Krok 2 - Piernik na miodzie z bakaliami. foto
3
Dodać naturalny miód i ponownie wymieszać.
Krok 3 - Piernik na miodzie z bakaliami. foto
4
Wsypać kakao oraz przyprawę do piernika i dobrze wymieszać.
Krok 4 - Piernik na miodzie z bakaliami. foto
5
W osobnym naczyniu, całe jajka dodać do mleka.
Krok 5 - Piernik na miodzie z bakaliami. foto
6
Jajka dobrze rozbełtać rózgą.
Krok 6 - Piernik na miodzie z bakaliami. foto
7
Następnie mleko z jajkami dodać do poprzedniej masy, wymieszać.
Krok 7 - Piernik na miodzie z bakaliami. foto
8
Po trochu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając.
Krok 8 - Piernik na miodzie z bakaliami. foto
9
Dodać śliwki suszone.
Krok 9 - Piernik na miodzie z bakaliami. foto
10
Dodać rodzynki królewskie.
Krok 10 - Piernik na miodzie z bakaliami. foto
11
Masę przełożyć do dwóch foremek silikonowych.
Krok 11 - Piernik na miodzie z bakaliami. foto
12
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 50 minut do tzw. "suchego patyczka".
Krok 12 - Piernik na miodzie z bakaliami. foto
13
Upieczone pierniki można posypać cukrem pudrem. Smacznego !
Krok 13 - Piernik na miodzie z bakaliami. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 20.12.2015 19:49
Chętnie spróbuję :)
Bernadeta1 20.12.2015 16:47
bardzo lubię taki piernik
sliwka 20.12.2015 15:43
Smaczniutki;)))
mirosława4 20.12.2015 15:22
bardzo lubię
Futka 20.12.2015 13:28
Przepyszne ciasto :)
bertpvd 20.12.2015 11:38
pyszny piernik !
kd045 20.12.2015 11:18
mniaaaam pycha !!
w mojej kuchni 20.12.2015 10:45
Same rarytasy
IZABELA29 20.12.2015 09:45
idealny na święta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak