Piernik na miodzie

Piernik na miodzie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    1 kilogram
  • masło

    25 dag
  • miód płynny

    50 dag
  • jajko

    3 sztuka
  • mleko

    180 ml
  • cukier

    120 ml
  • orzechy włoskie

    15 dag
  • skórka z limonki

    10 dag kandyzowana
  • powidła śliwkowe

  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    3 łyżka
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżka

Polewa

  • śmietana 30%

    150 ml
  • czekolada gorzka

    15 dag
  • orzechy włoskie

  • wiśnie kandyzowane

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Piernik na miodzie

Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu.

Dodajemy cukier, dokładnie mieszamy do chwili aż cukier się rozpuści.

Wlewamy miód i ponownie dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia, odstawiamy do ostudzenia.

Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z sodą oraz przyprawą do piernika.

Do masła z miodem dodajemy mleko oraz jajka. Dokładnie mieszamy.

Do mąki wlewamy płynne składniki. Dokładnie miksujemy.

Orzechy rozdrabniamy dokładnie blenderem. Dodajemy wraz ze skórką z limonki do ciasta i dokładnie mieszamy.

Ciasto zawijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki (najlepiej w przykrytym garnku) na 3-4 tygodnie.

Ciastem wykładamy formę do pieczenia o wymiarach 23x 34 cm i pieczemy przez 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, studzimy.

Ciasto przecinamy ma 2-3 równe blaty i każdy z nich kroimy wszerz na 3 równe kawałki.

Jeden kawałek ciasta smarujemy powidłami na grubość około 3 mm. Przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta, który także smarujemy powidłami.

Układamy trzeci kawałek ciasta.

Pozostałe kawałki ciasta także przesmarowujemy powidłami i układamy po 3 jeden na drugim.



W zależności od tego, czy ciasto przetniecie na 2 czy na 3 blaty, otrzymacie tożsamą liczbę pierników. Zamiast piec ciasto w całości, a później kroić na blaty, można je podzielić przed upieczeniem i wsadzać do piekarnika małe cienkie placki, które należy piec około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Jeśli jednak upieczecie ciasto w całości, będziecie mieć mniej wysuszonej powierzchni, a dzięki temu piernik będzie lepszy w smaku, zwłaszcza jeśli planujecie go upiec chwilę przed Świętami.



Śmietanę podgrzewamy. Dodajemy połamaną czekoladę, dokładnie mieszamy.

Polewą smarujemy wierzch i boki naszych 2 lub 3 pierników. Przubieramy kandyzowanymi wiśniami oraz drobno posiekanymi orzechami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Kolorowa 07.05.2014 20:51
Mmmmm jak pysznie :)
w mojej kuchni 07.05.2014 13:00
same pyszności na talerzu
Megg 06.05.2014 23:56
przepyszny pierniczek!!!
Ania84 06.05.2014 23:12
ale pokusa..... :D
msmariusz 06.05.2014 22:56
mniam mniam ten piernik
Noruas 06.05.2014 22:47
niesamowicie wygląda! oj skusiłabym się!
Jadwiga/Jaga85 06.05.2014 22:44
Równiutki- idealny!
Małgorzata9 06.05.2014 22:16
idealnie ci wyszedł
patryska76 06.05.2014 22:12
Smaczny taki pierniczek :)
ada.la 06.05.2014 22:10
super pierniczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat