Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
mąka pszenna
1 kilogram -
masło
25 dag -
miód płynny
50 dag -
jajko
3 sztuka -
mleko
180 ml -
cukier
120 ml -
orzechy włoskie
15 dag -
skórka z limonki
10 dag kandyzowana -
powidła śliwkowe
-
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
3 łyżka -
Soda oczyszczona Prymat
2 łyżka
Polewa
-
śmietana 30%
150 ml -
czekolada gorzka
15 dag -
orzechy włoskie
-
wiśnie kandyzowane
Przepis i sposób przygotowania Piernik na miodzie
Dodajemy cukier, dokładnie mieszamy do chwili aż cukier się rozpuści.
Wlewamy miód i ponownie dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia, odstawiamy do ostudzenia.
Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z sodą oraz przyprawą do piernika.
Do masła z miodem dodajemy mleko oraz jajka. Dokładnie mieszamy.
Do mąki wlewamy płynne składniki. Dokładnie miksujemy.
Orzechy rozdrabniamy dokładnie blenderem. Dodajemy wraz ze skórką z limonki do ciasta i dokładnie mieszamy.
Ciasto zawijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki (najlepiej w przykrytym garnku) na 3-4 tygodnie.
Ciastem wykładamy formę do pieczenia o wymiarach 23x 34 cm i pieczemy przez 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, studzimy.
Ciasto przecinamy ma 2-3 równe blaty i każdy z nich kroimy wszerz na 3 równe kawałki.
Jeden kawałek ciasta smarujemy powidłami na grubość około 3 mm. Przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta, który także smarujemy powidłami.
Układamy trzeci kawałek ciasta.
Pozostałe kawałki ciasta także przesmarowujemy powidłami i układamy po 3 jeden na drugim.
W zależności od tego, czy ciasto przetniecie na 2 czy na 3 blaty, otrzymacie tożsamą liczbę pierników. Zamiast piec ciasto w całości, a później kroić na blaty, można je podzielić przed upieczeniem i wsadzać do piekarnika małe cienkie placki, które należy piec około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Jeśli jednak upieczecie ciasto w całości, będziecie mieć mniej wysuszonej powierzchni, a dzięki temu piernik będzie lepszy w smaku, zwłaszcza jeśli planujecie go upiec chwilę przed Świętami.
Śmietanę podgrzewamy. Dodajemy połamaną czekoladę, dokładnie mieszamy.
Polewą smarujemy wierzch i boki naszych 2 lub 3 pierników. Przubieramy kandyzowanymi wiśniami oraz drobno posiekanymi orzechami.
Komentarze (11)
Załaduj więcej komentarzy (1)