Piernik mój ulubiony

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    80 dag
  • miód sztuczny

    50 dag
  • cukier

    50 dag
  • mleko

    1 szkl
  • jajka

    4 szt
  • masło

    5 dag
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

  • przyprawa do piernika

    3 torebki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko wlać do garnka, wsypać cukier, włożyć miód i podgrzać.
Gdy cukier i miód się rozpuszczą, zdjąc z ognia, dodać masło i przyprawy do piernika i sól.
Po ostudzeniu przelać wszystko do miski, wbić jajka, ubić mikserem, następnie wsypać mąkę z sodą i dalej ubijać.
Odstawić na 2 dni do fermentacji.
Następnie wyłożyć ciasto do dwóch wąskich foremek wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką.
Piec około godziny.
Piernik zachowuje świeżość co najmniej miesiąc.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat