Piernik mój ulubiony

Piernik mój ulubiony

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    80 dag
  • miód sztuczny

    50 dag
  • cukier

    50 dag
  • mleko

    1 szkl
  • jajko

    4 szt
  • masło

    5 dag
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    3 torebki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko wlać do garnka, wsypać cukier, włożyć miód i podgrzać.
Gdy cukier i miód się rozpuszczą, zdjąc z ognia, dodać masło i przyprawy do piernika i sól.
Po ostudzeniu przelać wszystko do miski, wbić jajka, ubić mikserem, następnie wsypać mąkę z sodą i dalej ubijać.
Odstawić na 2 dni do fermentacji.
Następnie wyłożyć ciasto do dwóch wąskich foremek wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką.
Piec około godziny.
Piernik zachowuje świeżość co najmniej miesiąc.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat