Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
80 dag -
miód sztuczny
50 dag -
cukier
50 dag -
mleko
1 szkl -
jajko
4 szt -
masło
5 dag -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
sól
-
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
3 torebki
Przepis i sposób przygotowania Piernik mój ulubiony
Gdy cukier i miód się rozpuszczą, zdjąc z ognia, dodać masło i przyprawy do piernika i sól.
Po ostudzeniu przelać wszystko do miski, wbić jajka, ubić mikserem, następnie wsypać mąkę z sodą i dalej ubijać.
Odstawić na 2 dni do fermentacji.
Następnie wyłożyć ciasto do dwóch wąskich foremek wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką.
Piec około godziny.
Piernik zachowuje świeżość co najmniej miesiąc.
Komentarze (0)