Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik dyniowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 1/2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 2 łyżeczki
sól 1 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Cynamon mielony Prymat 1 1/2 łyżeczki
cukier brązowy 1/2 szklanki
puree z dyni 1 szklanka
melasa 1/2 szklanki
jajko 2
masło 100 gram
woda 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik dyniowy

Masło rozpuść w rondelku. Odstaw na bok.
W misce połącz ze sobą mąkę,sól, sodę i przyprawy. W drugiej misce połącz ze sobą masło,puree z dyni.jajka,melasę,cukier brązowy i wodę. Suche składniki dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 175 C. przez ok. 1 godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 13.12.2016 11:49
to dzięki dyni :)
Habibi 13.12.2016 08:37
Bardzo lubię dodawać dynię do wypieków. Również piekę dyniowy piernik.
Babeczka35 13.12.2016 07:46
Smakowity piernik.
Renata9 12.12.2016 22:09
Smaczny pierniczek
Jadwiga/Jaga85 12.12.2016 14:46
pyszny, wilgotny piernik
molanka 12.12.2016 14:27
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak