Piernik bez miodu na drożdżach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    35 dag
  • cukier

    10 dag
  • jajko

    3 sztuki
  • piwo jasne

    15 łyżek
  • drożdże

    2 dag
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1/2 sztuki
  • lukier

  • powidła śliwkowe

  • orzechy mielone

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć i zalać piwem po około 10 minutach dodać do piwa kilka łyżek mąki i zrobić zaczyn drożdżowy. Pozostałą mąkę przesiać i wymieszać z orzechami oraz przyprawą do piernika. Żółtka jajek utrzeć z cukrem do białości, dodać do nich wymieszaną mąkę i wyrośnięty zaczyn, zagnieść ciasto na koniec wmieszać w ciasto pianę ubitą z białek. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej formy keksowej i odstawić na 30-40 min do podrośnięcia. Piec około godziny w średnio gorącym piekarniku. I to już jest gotowe ciasto, ale dla mnie było jakby nie dokończone dlatego przecięłam je na trzy placki i przełożyłam grubą warstwą powideł śliwkowych, po wierzchu polałam lukrem i posypałam skórką pomarańczową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
czekoladka_m 21.03.2012 18:53
Swietny pomysł!!!
SylwiaMagdaSabin 16.12.2011 09:15
mmmm pyszne musi byc
Agnieszka_B 27.11.2011 20:18
Uwielbiam ciasta drożdżowe, więc taki piernik trafia do moich ulubionych...
1j1o1l1a1 24.11.2011 11:36
ciekawy...wygląda smakowicie :)
Ewa104 24.11.2011 10:07
Drożdżowy piernik na miodzie? A to mnie zaskoczyłaś.Już mi sie ten przepis podoba.Super.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat