Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
jajko 3 sztuki
margaryna 125 gram
mleko 1 szklanka
mąka 3 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat do smaku
dżem 3/4 słoiczka
Soda oczyszczona Prymat 1.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik

1. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną.

2. Mleko, mąkę, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników wsypać do utartych żółtek z margaryną i cukrem. Wszystko zmiksować, do momentu, aż składniki się połączą. Następnie dodać dżem i ponownie zmiksować.

Białka utrzeć na jednolitą konsystencję i dodać do masy.

3. Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 160 stopni C. Keksówkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Całą masę wlać do keksówki. Włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 50-60 minut. Sprawdzić wykałaczką czy piernik jest już gotowy.

Rada: Zamiast dżemu ze sklepu równie dobrze można wykorzystać dowolną domową konfiturę.

Upieczony piernik można polać polewą czekoladową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 08.04.2015 18:23
Bardzo dobry :D
marcia7 09.04.2014 20:07
dobry ten pierniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak