PIERNIK

PIERNIK

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1 szkl
  • miód

    1 szkl
  • jajka

    4 szt
  • margaryna

    10 dag
  • kwaśna śmietana

    1 szkl
  • mąka

    3 szkl
  • przyprawa do piernika

  • soda oczyszczona

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę z cukrem ucieramy, dodajemy stopniowo żółtka. Miód i przyprawę do piernika roztapiamy i ostudzoną wlewamy do utartej masy. Następnie śmietanę i mieszamy. Po dokładnym roztarciu wsypujemy mąkę wymieszana sodą. Na koniec dajemy ubitą pianę. Ciasto wylewamy na blachę pieczemy około godziny. Wierzch można polać lukrem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

11.07.2013 08:14
wygląda super

Ewa104

17.11.2012 11:50
Wygląda na wilgotny,rozpływający się w ustach kawał ciacha.Pychotka!

Habibi

16.11.2012 19:08
uwielbiam pierniki :)

Iwka

16.11.2012 15:18
super

treonina

16.11.2012 15:04
fajny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat