Pierniczki zaparzane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    5 szklanek
  • cukier

    25 dag
  • miód

    20 dag
  • mleko

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • skórka pomarańczowa otarta

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyzeczki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

10 dag cukru zrumienić w rondelku. Dodać mleko, miód, resztę cukru, cukier waniliowy i zagotować. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą, przyprawą do pierników i skórką pomarańczową. Wlewać gorący cukier z miodem, mieszać ciasto łyżką a następnie zarobić ręką. Przykryć ściereczką i pozostawić na 2h. Następnie ciasto wałkować, wycinać foremkami pierniczki, układać na przygotowanej blaszce, piec około 25 minut w temp. 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 11.09.2013 18:29
Pachną Świętami.
IZABELA29 01.11.2012 08:07
warto wypóbowac taki sposób wyrabiania pierniczków..
caralajna 01.11.2012 07:30
takich jeszcze nie robiłam, super
caralajna 01.11.2012 07:30
takich jeszcze nie robiłam, super
Fiffi 24.04.2012 22:23
fajne
edyta44 11.04.2012 11:17
smaczne
mehia 03.04.2011 17:23
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat