Pierniczki z nadzieniem w środku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • miód prawdziwy

    4 łyżki
  • woda

    6 łyżek
  • masło

    1,5 łyżki
  • jajko

    1
  • cukier puder

    3 łyzki
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • kakao

    1.5 łyzki
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • czekolada mleczna

    1
  • dżem

    0,5 słoika
  • imbir mielony

    1/3 łyżeczki
  • kardamon

    1/3 mielony
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierniczki z nadzieniem w środku foto
Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, kakao oraz przyprawy) – mieszamy.
Krok 2 - Pierniczki z nadzieniem w środku foto
Do rondelka wlewamy odpowiednią ilość wody, dodajemy masło oraz miód, na wolnym ogniu podgrzewamy do czasu aż całość się rozpuści (nie gotujemy!).
Krok 3 - Pierniczki z nadzieniem w środku foto
Do sypkich produktów wbijamy jajko i stopniowo dolewamy ostudzony miód z mlekiem i wodą – zagniatamy ciasto, które następnie dzielimy na 2 części. Każdą z części ciasta wałkujemy na grubość nie większą niż 0,5cm.
Krok 4 - Pierniczki z nadzieniem w środku foto
Przygotowujemy dowolne foremki, kładziemy je na cieście, po środku układamy 1/3-1/2 łyżeczki dżemu (zachowujemy odstępy), następnie brzegi ciasta lekko smarujemy wodą, po czym na ciasto z dżemem kładziemy drugą część ciasta, boki dokładnie dociskamy aby się dobrze zlepiły i dopiero wtedy foremką wykrawamy dany kształt. Zajęcie to jest bardzo pracochłonne i żmudne, lepiej robić na mniejszych porcjach ciasta (np 3-4 pierniczki na jeden raz), foremki też nie powinny być bardzo małe.
Krok 5 - Pierniczki z nadzieniem w środku foto
Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i w temp 180* pieczemy je przez ok. 20 minut, ale najlepiej jest to samemu skontrolować : ) Mleczną czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i smarowałam nią ostudzone pierniczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malinka 20.01.2014 11:39
Pierniki super, a dekoracja wspaniała!
caralajna 08.01.2013 08:30
świetny pomysł i prezentacja
Anna169Hosz 06.01.2013 09:52
Wyglądają na bardzo smaczne.
MAR3STA 02.01.2013 17:09
pracochłonne i przepyszne;)
Monika58 31.12.2012 16:27
dużo pracy ale warto- z pewnością są przepyszne :)
Anitapaj 30.12.2012 16:33
Genialny pomysł. Wyglądają przepysznie.
Sroczka 29.12.2012 22:20
Smakowicie wyglądają. Zjadłabym kilka.
Magda24 29.12.2012 19:17
wspaniełe
pistacja 29.12.2012 16:50
słodziutki przepis i smaczniutkie zdjęcia
babajaga1969 29.12.2012 16:27
wspaniałe, możesz je sprzedawać w najdroższej cukierni i na pewno zawsze komuś zabraknie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat