Pierniczki lukrowane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kilogram
  • sól

    1 szczypta
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczka
  • cukier puder

    400 gram
  • miód

    400 gram
  • jajko

    2 sztuka
  • masło

    240 gram
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    3 łyżka
  • białko

    1 sztuka
  • cukier puder

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło rozpuścić w rondelku. Dodać miód, cukier i przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać i chwilę podgrzać. Odstawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli. Do mąki dodać jajko i przestudzone masło z miodem, cukrem i przyprawą. Wymieszać łyżką i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na porcje i rozwałkować na około pół cm. Wykrawać ciastka i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut. Pilnować, aby za mocno się nie przyrumieniły.
Lukier: Jajko (najlepiej ze sprawdzonego źródła) wyszorować pod bieżącą wodą. Oddzielić białko od żółtka. Białko zmiksować lub utrzeć z cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstego lukru. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru. Do woreczka (lub rękawa cukierniczego) wlać lukier, zrobić w rogu malutki otworek i dekorować pierniczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
lozken 03.12.2014 09:45
cudowne! :)
Magda60 22.03.2013 12:05
pieknie wygladaja
caralajna 21.03.2013 18:24
jak koronka :)
V_kuchareczka 11.01.2013 21:47
super
tessinka 11.01.2013 21:27
ładnie udekorowane,ja nie miałam tyle czasu i pomaziałam czekoladą

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat