Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki "Brukowce"

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Pierniczki

mąka pszenna 0,5 kg
cukier brązowy 200 g
miód płynny 100 g
jajko 1 sztuka
masło miękkie 50 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 kopiaste łyżeczki
marmolada

Lukier kawowy

cukier puder 1 szklanka
kawa rozpuszczalna 1-2 łyżeczki
wrzątek 3 łyżki

Porada

Pierniczki wkładamy do pudełeczka dopóki nie zmiękną (aby przyśpieszyć ten proces wkładamy do pudełeczka kawałki jabłka. Co jakiś czas wymieniamy jabłuszka ok. co 2 dni aby nie spleśniały)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki "Brukowce"

Kroki postępowania

1
Do miseczki odsypać 200 g cukru. Z tej porcji nabrać 2 łyżki wsypać na suchą patelnię. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści do chwili kiedy będzie całkiem płynny podgrzewamy go 1 min. byle by nie dłużej.
Krok 1 - Pierniczki "Brukowce" foto
2
Następnie karmel zalewamy 1/3 szklanki wody. Zapieni się.
Na małym ogniu mieszamy grudki cukru z wodą do rozpuszczenia.
Do karmelu rozpuszczonego w wodzie dodajemy resztę cukru, miód i przyprawy do piernika. Wszystko podgrzewamy, mieszamy do zagotowania i rozpuszczenia się cukru. Kolejnie chłodzimy do temp. pokojowej.
Krok 2 - Pierniczki "Brukowce" foto
3
Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy jajko, masło.
Krok 3 - Pierniczki "Brukowce" foto
4
Do mąki wlewamy przestudzoną mieszankę.
Całość zgniatamy. Jeśli jest zbyt klejące można dosypać trochę mąki.
Krok 4 - Pierniczki "Brukowce" foto
5
Pierniczki możemy nadziewać lub zostawiać puste.
Z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego.
Nadzienie (u mnie marmolada) nakładamy na spłaszczoną kulkę ciasta i lepimy tak aby marmolada się miała "wyjścia".
Krok 5 - Pierniczki "Brukowce" foto
6
Można ciasto rozwałkować i wykrawać kształty. Zostawić puste lub tak jak na zdjęciu nakładać nadzienie.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i układamy pierniczki w odległości 0,5 do 1 cm aby się do siebie przytuliły.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i pieczemy przez ok. 20 min.
Krok 6 - Pierniczki "Brukowce" foto
7
Kawę rozpuszczamy we wrzątku. Dokładnie mieszamy, następnie dodajemy cukier puder i rozcieramy łyżką. Lukrujemy pierniczki i odstawiamy do zastygnięcia.
Krok 7 - Pierniczki "Brukowce" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 13.04.2015 00:40
Na pewno dobre.
mysia12 05.04.2015 20:54
smaczne takie
kloruś 04.04.2015 09:55
chętnie bym skosztowała!
stan2401 03.04.2015 17:01
fajny pomysł na ten lukier
Betina#45 03.04.2015 14:22
twoje ciasteczka wyglądają cudnie i smacznie ;)
Agata3 03.04.2015 14:05
pychotka :)
jasiek 03.04.2015 13:59
nie słyszałem o takich

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak