Pierniczki babci

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cynamon Prymat

    4 Torebki
  • kwaśna śmietana

    1 szkl
  • Goździki całe Prymat

    2 paczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

2 szklanki cukru skarmelizować na patelni. Stopić kg smalcu,dodać 4 szkl cukru, wlać karmel, mieszać, aż cukier się rozpuści. Po ostudzeniu dodać 3-4 szkl mąki, proszek do pieczenia ( większe opakowanie) 1 op amoniaku, cynamon, goździki Prymat, szkl kwaśnej śmietany, 3 łyzki octu. Wyrobić ciasto i odstawić przykryte ściereczką w chłodnym miejscu 5-7 dni. rozwałkować. Wykrawane pierniczki ułożyć na posmarowanej blaszce, piec 45-60 min. Polukrować

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna141 08.06.2011 08:13
super
Barbara55 23.12.2010 15:18
wolę dziadka
rakow2 08.11.2010 15:08
jak babci to na pewno smaczne
Monika188 06.07.2010 21:36
fajne, ale sporo pracy
Monika188 06.07.2010 21:36
fajne, ale sporo pracy
Monika188 05.07.2010 23:13
mogą być fajne, ale ten cynamon:)
darek6 27.06.2010 16:25
tak długo trzeba robić? alre jak babci to napewno fajne!!
Emilia25 23.06.2010 10:49
Niesamowite
brygida 07.06.2010 22:43
stare przepisy są fantastyczne, proste i smaczne
Krzysztof42 17.05.2010 15:10
jak babci to muszą dobrze smakować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat