Pierniczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    1 kilogram
  • cukier

    1/2 szklanki
  • miód płynny

    1 szklanka
  • przyprawa do piernika

    1 opakowanie
  • margaryna palma

    1 kostka
  • jajka

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Margarynę rozpuścić w rondelku, miód ocieplić w garnku z gorącą wodą. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto.
2. Rozwałkować ciasto bardzo cienko i wycinać foremkami pierniczki.
3.Piec w temperaturze 180 stopni ok 7- 8 minut.
4. Sporządzamy lukier: do 2 białek dodać cukier puder i sok z cytryny - dobrze utrzeć łyżką (konsystencja gęstej śmietany). Gotowym lukrem posmarować pierniczki.
Aby uzyskać ciekawe kolory lukru dodajemy minimalna ilosc barwnika spozywczego do lukru i lukrujemy!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Andysz 11.05.2012 19:37
rewelacja;)
agugu1989 04.02.2012 13:08
ciasteczka.. pycha:)
Tomek13 17.01.2012 22:30
dobre
ajres 17.01.2012 21:50
ale ich mega duzo,
Renataj 13.11.2011 23:09
Super
rakow2 19.09.2011 15:28
bardzo apetycznie wyglądają
novita23 15.08.2011 20:05
fajne
Jastinka 12.03.2011 22:36
świetne
Krzysztof42 27.12.2010 18:34
jakie kolorowe
lukoszek88 08.12.2010 09:26
cudowne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat