pierniczki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • miód

    1/2 kg
  • cukier

    1 szkl
  • jajko

    4 szt
  • margaryna

    1 kostka
  • smalec

    1 szkl
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    2 łyżeczki
  • mleko

    4 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    4 szt
  • kardamon

    1 op
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ąkę przesiać do miski, sodę rozpuścić w mleku.
Miód, cukier, margarynę rozpuścić w garnku, jak przestygnie dodać korzenie, cynamon, kakao, kardamon,
na końcu dodać roztrzepane jajka.
Wymieszać mąkę z rozpuszczoną sodą i z połączoną resztą, wyrobić ciasto.
Odstawić na trzy tygodnie w chłodne miejsce przykryte ściereczką.
Ciasto rozwałkować na około 1/2 cm. Foremkami wykroić ciasteczka.
Piec w temperaturze 170 stopni przez ok 15 min.
Dekorować wg uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
atort111 04.12.2015 15:39
ładnie udekorowane
Pietruszka 03.05.2015 14:11
fajne ciasteczka
Aannkaa82 03.05.2015 13:45
Zapachniało świetami bo jakos tak sie kojarzą :) choc ja robie je nie tylko na świeta :)
Franciszek 03.05.2015 13:08
Piękne ciastka
inka2012 03.05.2015 12:19
uwielbiam własnoręcznie robione pierniczki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat