Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 750 gram
cukier 150 gram
miód lipowy 400 gram
masło 180 gram
kakao 4 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 40 gram
jajko 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki

Kroki postępowania

1
Miód podgrzać razem z masłem, lekko przestudzić.
Krok 1 - Pierniczki foto
2
Wymieszać z jajkami, mąką, przyprawą, kakao, sodą. Wyrobić, aż ciasto będzie jednolite.
Krok 2 - Pierniczki foto
3
Wałkować podsypując niewielką ilością mąki, na grubość ok. 3mm. Wykrawać dowolnymi foremkami pierniczki.
Krok 3 - Pierniczki foto
4
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem, piec ok. 10-12 min. w 180st. C.
Krok 4 - Pierniczki foto
5
Pierniczki po upieczeniu są twarde, później miękną. Gotowe pierniczki udekorować lukrem lub czekoladą i posypkami.
Krok 5 - Pierniczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 16.12.2014 14:03
mniam z czekoladą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak