Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
cukier 1 szkl
miód 3/4 szkl
jajko 3 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
skórka z cytryny 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki

Kroki postępowania

1
Margarynę roztopić, wsypać cukier. Gdy się rozpuści dodać miód . Zdjąć z ognia dodać przyprawę do piernika i skórkę z pomarańczy.Wystudzić.
Krok 1 - Pierniczki foto
2
Jajka zmiksować.
Krok 2 - Pierniczki foto
3
Do mąki wsypać proszek do pieczenia i sodę, przesiać, połowę wymieszać z jajkami.
Krok 3 - Pierniczki foto
4
Połączyć z wystudzoną słodką masą .
Krok 4 - Pierniczki foto
5
Stopniowo dodawać resztę mąki – aż ciasto będzie dość twarde. Odstawić do leżakowania najlepiej na ok 2 tyg. w chłodne miejsce.
Krok 5 - Pierniczki foto
6
Ciasto podzielić na części , cienko rozwałkować, mocno podsypać mąką, by ciasto nie kleiło się do stolnicy. Wyciąć foremkami kształty.
Krok 6 - Pierniczki foto
7
Tak przygotowane pierniczki układamy na papierze do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku temperatura 180 stopni ok 20-30 minut, na złoty kolor.
Krok 7 - Pierniczki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia19 15.02.2014 15:08
lubimy pierniki
dodi 15.02.2014 14:45
bardzo dobre pierniczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak