Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1/2 kg
cukier wanilinowy 2 opakowania
masło 25 dkg
miód 1/2 kg
kaka 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżki
jaja 4
mąka tortowa 1.5 kg
cynamon Prymat 1 czubata łyżka
olejek migdałowy 1 opakowanie
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 opakowania (na 1.5kg mąki)
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki

Cukier i cukry waniliowe, masło, miód, olejek migdałowy, kakao, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do pierników razem włóż do jednego, dużego garnka (garnek musi być duży, ponieważ masa rośnie), i na lekkim "ogniu", ciągle mieszając, połącz wszystkie składniki, tworząc jednolitą masę. Odstaw do wystygnięcia.
Kiedy "piernikowa baza" jest już zimna dodaj do niej jaja, cynamon proszek do pieczenia
i mąkę. Wszystko musisz dokładnie połączyć.
Po kawałku rozwałkuj ciasto o grubości około pół centymetra, wytnij foremkami kształty ciastek i ułóż na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.
Jeżeli chcesz mieć pierniczki do dekorowania - włóż do piekarnika( po upieczeniu polukrój i obsyp kolorowymi kuleczkami), a jeżeli chcesz mieć już udekorowane, to...
W miseczce rozbełtaj jajko i pędzelkiem posmaruj każde ciasteczko, na środku którego ułóż obrany ze skórki migdał , orzech włoski lub laskowy - i do piekarnika.
Piecz w temperaturze 190 stopni około 25 minut (aż pierniki będą rumiane).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

manaika 18.12.2012 18:45
też mam zamiar zrobić
mysza75 18.12.2012 17:46
Jak świątecznie piernikowo :-_)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak