Pielmieni, rosyjskie pierożki z mięsem

Pielmieni, rosyjskie pierożki z mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto: mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • żółtko

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • Farsz:

  • zmielone mięso wieprzowe

    150 gram
  • zmielone mięso wołowe

    150 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • woda

    1/2 (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

FARSZ: na oleju przez chwilę dusić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, następnie dodać mięso i często mieszając, aby nie zrobiły się grudki, dusić, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Odstawić do przestygnięcia, a następnie do lodówki. Mocno schłodzony farsz jest łatwiej zlepiać w placki ciasta. Ja farsz dodatkowo zmiksowałam blenderem, aby miał bardziej jednolitą konsystencję.

CIASTO: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut, aby ciasto „odpoczęło”.

Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Z ciasta małym kieliszkiem wyciąć krążek, napełnić farszem, nakryć drugim krążkiem i sklejać, formując kształt kapelusika z wywiniętym do góry rondem.

Pielmieni wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z roztopionym masłem.

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

smerfetka79

08.07.2016 23:55
Pięknie wyglądają.

Alex_M

04.01.2014 17:35
chętnie bym zjadła :)

misia53

20.07.2013 00:53
u mnie w domu mają powodzenie takie pierożki

kate.500

17.04.2013 07:47
pyszne pierogi

caralajna

08.10.2012 13:12
bardzo apetycznie się prezentują

alaaa

07.10.2012 19:58
jak dla mnie to pierogi z mięsem,,,ale co region to inna nazwa

MAR3STA

07.07.2012 22:02
fajna nazwa i pycha pierożki

Grazyna0211

06.07.2012 14:19
ja uwielbiam te pierożki

Stenka

05.07.2012 16:14
warto spróbować

ben-ka

24.06.2012 21:49
a ja nie robiłam i nie jadłam tylko o nich słyszałam:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat