Piegusek makowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka zwykła

    200 gram
  • masło

    250 gram
  • cukier puder

    250 gram
  • mak

    200 gram
  • białka

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier wanilinowy

    1 porcja
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, następnie dodajemy mak i rozpuszczone masło, mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę i łączymy (delikatnie)z masą makową. Na koniec y dajemcukier waniliowy.
Wylewamy do keksówki.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy ok godz, aż do suchego patyczka. Ciepłe oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 04.03.2014 10:53
lubię ciasta z makiem,swietne
norweska20 25.01.2014 12:42
szybkie i smaczne
Bernadeta1 04.01.2014 10:09
pyszne ciasto
IKrakowianka 24.12.2013 16:50
bardzo smaczne ciasto
mariel78 24.09.2013 21:51
bardzo smaczne
gosia56 18.09.2013 22:13
napewno pyszne ciasto
[email protected] 03.09.2013 10:44
nieźle wygląda - muszę sam spróbować
Wafelek2601 02.09.2013 10:16
Musi być pyszny
jussta 23.08.2013 21:44
fajny placek
juuusta 13.08.2013 22:16
smaczne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat