Piegus z gruszkami

Piegus z gruszkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4
  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • sól

    1/3 łyżeczki
  • tłuszcz

    200 ml
  • cukier

    1 i 1/3 szklanki
  • mak niebieski

    1 szklanka
  • mleka

    200 ml
  • rum

    2 łyżki
  • gruszki

    4
  • cukier puder

    do oprószenia:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka wybiłam oddzielając żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywno pod koniec dodając 1/3 szkl. drobnego cukru.
W drugiej misce utarłam do białości żółtka ze szklanką cukru. Następnie dodawałam stopniowo mąkę, przesianą razem z proszkiem do pieczenia i solą, na zmianę z mlekiem i tłuszczem - można dać roztopione, przestudzone masło albo margarynę, ale równie dobrze może być olej roślinny. Ma koniec dosypałam suchy mak i wlałam rum. Delikatnie, łyżką, wmieszałam ubitą pianę.
Masę przelałam do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy o śr. 28cm. Na wierzchu położyłam połówki obranych gruszek. Nacięłam je z wierzchu żeby po upieczeniu ładnie wyglądały, ale na nic się to nie zdało bo całkiem się zatopiły w cieście :-)
Formę wstawiłam do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piekłam ok. 1 godziny - trzeba ciasto sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem - jeśli patyczek wkłuty w środek po wyciągnięciu jest suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone.
Po przestygnięciu posypałam wierzch cukrem pudrem.

Do odmierzania składników użyłam szklanki o poj. 200ml

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (31)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Laila2786

07.02.2017 13:34
świetne ciasto

Bożena Matuszczyk

28.01.2017 23:56
Fajny ciekawy przepis.;)

dodi

12.10.2016 18:59
muszę zrobić

IZABELA29

22.09.2016 22:37
Proste pyszne

pestka

09.08.2016 07:38
wygląda bardzo smacznie

Klausia

11.02.2016 23:01
świetne jest :)

Futka

24.09.2015 11:14
Pyszności! Niebo dla podniebienia :)

IZABELA29

28.05.2015 11:04
przepyszne ciasto

ben-ka

09.05.2015 10:16
Dawno nie piekłam tego ciasta, a z dodatkiem gruszek, to jeszcze nigdy.

Iwona32

18.01.2015 22:18
bardzo fajnie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat