Piegowata tarta panna cotta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250 gram
  • masło

    125 gram
  • cukier puder

    125 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • woda zimna

    2 łyżka
  • kakao

    2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piegowata tarta panna cotta foto
Ze składników na tartę zagnieść w robocie lub ręcznie gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na około 20 minut do zamrażalki. Zmrożone ciasto rozwałkować między arkuszami folii spożywczej i wyłożyć nim formę na tartę.
Krok 2 - Piegowata tarta panna cotta foto
Spód ciasta nakłuć kilkukrotnie widelcem. Tartę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 30 minut. Wyciągnąć i wystudzić. Do garnka wlać kremówkę, mleko, dodać miąższ z wanilii (lub cukier z wanilią) oraz cukier. Podgrzać na małym ogniu mieszając. Nie doprowadzić do zagotowania! W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę i wlać do gorącej śmietany z mlekiem. Wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Przestudzoną panna cottę włożyć do lodówki do lekkiego stężenia.
Krok 3 - Piegowata tarta panna cotta foto
Tężejący krem wylać na tartę i udekorować jagodami. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Pokroić w trójkąty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malinka 19.05.2013 20:46
Bardzo atrakcyjne to ciacho!
malaczarna23 08.10.2012 10:54
wspaniała
Poison1988 06.10.2012 08:58
Śliczna i na pewno pyszna :)
Szymon7 05.10.2012 22:18
Wygląda przesmacznie !
iziona 05.10.2012 21:13
Bardzo ładna i apetyczna :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat