Pieczywo oliwkowe wypiekane w czosnkowej bułce tartej prymat

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 sztuki
  • oliwa

    1 1/2 szklanki
  • cukier

    1 1/2 szklanki
  • mielony cynamon Prymat

    1/2 łyżki
  • sok z 1 cytryny

    - -
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mleko

    1 szklanka
  • czarne oliwki

    100 g
  • suszone pomidory

    50 g
  • goździki mielone

    1/2 łyżki
  • bułka tarta czosnkowa

    - -
  • tłuszcz do formy

    - -
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. W dużej misce ubić oliwę z cukrem, następnie wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka, cynamon, goździki, sodę rozpuszczoną w soku z cytryny, proszek do pieczenia rozpuszczony w mleku oraz mąkę. Pod koniec delikatnie mieszając dodać ubite na sztywno białka, posiekane oliwki i suszone pomidory. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej czosnkową bułką tartą Prymat tortownicy. Piec przez około godzinę w temperaturze 180ºC.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 12.03.2013 13:19
z chęcia bym wypróbowała
Pani Domu 23.05.2012 18:49
super pomysł
Pani Domu 23.05.2012 18:49
super pomysł
pipi765 23.01.2012 16:59
smaczne fajny pomysł
sunnymood 31.10.2011 18:21
wydaje się smaczne;)
ronald88 04.09.2011 09:49
extra
Magdalena80 14.08.2011 21:33
pyszności
artur7 08.08.2011 06:55
pycha
artur7 08.08.2011 06:55
pycha
Pati8 22.07.2011 10:23
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat