Przepis i sposób przygotowania na: Pieczywo- Bułgarski chlebek
Gdy juz podwoi swoją objętość przekrajamy nasze ciasto na 4 części. Tak utworzone kawałki ponownie na 4 . W ten sposób uzyskamy 16 kawałków.
Zabieramy 4 części i każdą cieniutko rozwałkowujemy .W trakcie podsypujemy mąką. Każdy placek smarujemy rozpuszczoną margaryną i układamy jeden na drugim. Wszystkie placki razem zwijamy w ciasną roladkę. Chwytamy za końce i troche rozcięgamy. Podobnie postępujemy z pozostałymi kawałkami ciasta. Gdy już otrzymamy 4 długie roladki, bierzemy ostry nóż i kroimy każdą w trójkąty.
Układamy do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką formy,najlepiej tortownicy. Najpierw wzdłuż brzegów, a następnie w środek wkładamy końcówki, które lekko zawijamy na kształt kulek. Odstawiamy do wyrośnięcia po czym smarujemy rozmieszanym żółtkiem. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Warto przykryć folia aluminiową na pierwsze 20 minut folią i odkryć dopiero na ostanie 10 minut, aby w trakcie pieczenia za bardzo się nie zrumieniły.