Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony schab ze śliwkami

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Na świątecznym stole nie może zabraknąć tak pysznego schabu ze śliwkami. Taki schab można podawać na zimno i na ciepło.

Składniki:

schab bez kości 1.5 kg
śliwki suszone 200 g
oliwa 4 łyżki
majeranek 1 łyżka
sól 2 łyżeczki
pieprz 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony schab ze śliwkami

Na schab:

1
Schab opłukać, osuszyć.
Natrzeć mięso solą, pieprzem i majerankiem, odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
Krok 1 - Pieczony schab ze śliwkami foto
2
W schabie długim i wąskim nożem zrobić otwór, faszerować go śliwkami, dopychając drewnianą łyżką.
Schab obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor.
Krok 2 - Pieczony schab ze śliwkami foto
3
Przełożyć mięso do rękawa do pieczenia i umieścić go w naczyniu żaroodpornym.
Nagrzać piekarnik do 200 stop, piec przez ok. 15 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stop i piec jeszcze przez ok. 55 minut.
Ostudzony schab pokroić na plastry.
Krok 3 - Pieczony schab ze śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 01.03.2019 08:28
Taki schab, to i ja lubię :)
bietka 28.02.2019 14:44
Idealny schabik na wielkanocny stół : )
Bożena Matuszczyk 28.02.2019 10:33
Tak u mnie też takiego schabu nie może brakować;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak