Pieczony schab ze śliwkami

Pieczony schab ze śliwkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Na świątecznym stole nie może zabraknąć tak pysznego schabu ze śliwkami. Taki schab można podawać na zimno i na ciepło.

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1.5 kg
  • śliwki suszone

    200 g
  • oliwa

    4 łyżki
  • majeranek

    1 łyżka
  • sól

    2 łyżeczki
  • pieprz

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na schab:

Krok 1 - Pieczony schab ze śliwkami foto
Schab opłukać, osuszyć.
Natrzeć mięso solą, pieprzem i majerankiem, odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
Krok 2 - Pieczony schab ze śliwkami foto
W schabie długim i wąskim nożem zrobić otwór, faszerować go śliwkami, dopychając drewnianą łyżką.
Schab obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor.
Krok 3 - Pieczony schab ze śliwkami foto
Przełożyć mięso do rękawa do pieczenia i umieścić go w naczyniu żaroodpornym.
Nagrzać piekarnik do 200 stop, piec przez ok. 15 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stop i piec jeszcze przez ok. 55 minut.
Ostudzony schab pokroić na plastry.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

01.03.2019 08:28
Taki schab, to i ja lubię :)

bietka

28.02.2019 14:44
Idealny schabik na wielkanocny stół : )

Bożena Matuszczyk

28.02.2019 10:33
Tak u mnie też takiego schabu nie może brakować;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat