Pieczony pstrąg w cieście

Pieczony pstrąg w cieście

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg patroszony

    500 g
  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • cytryna

  • cebulka

  • przyprawa uniwersalna

  • rozmaryn

    1 gałązka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sprawionego pstrąga myjemy i osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem. Obsypujemy przyprawą rybę zarówno z zewnątrz jak i od środka. Z cytryny skrajamy plasterek a z połowy wyciskamy sok i skrapiamy rybę. Do środka wkładamy gałązkę rozmarynu i plasterek cytryny. Cebulę obieramy i siekamy w plastry. Obkładamy nimi rybę. Odczekujemy 30 minut i zdejmujemy cebulę.

Układamy rybę na prostokątnym kawałku ciasta. Nakładamy drugą warstwę i odcinamy nadmiar ciasta. Zlepiamy brzegi dookoła ryby. Małą łyżeczką robimy ślady łusek a nożem odkrajamy ogon, płetwy i nacinamy. Formujemy oko z ciasta.
Wstawiamy rybę do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 200 stopni pieczemy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 170 i pieczemy aż ciasto ładnie się zrumieni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jolanta40

26.01.2015 22:24
po prostu cudo !

Katarzyna/kate1980

20.02.2014 20:42
nigdy nie robiłam muszę wypróbować przepis

norweska20

19.12.2013 11:57
super pomysł

Niki22

19.12.2013 10:37
pięknie wygląda :)

Christopher

19.12.2013 09:17
Pięknie ukształtowany.

babajaga1969

19.12.2013 00:10
pięknie podany pstrąg

Róża1

19.12.2013 00:07
podziwiam pomysł!!!!

gosia47-47

18.12.2013 23:35
już się nie mogę doczekać kiedy będzie u mnie :)

treonina

18.12.2013 23:29
bardzo fajna propozycja!

Noruas

18.12.2013 23:29
mniam! super podana rybka!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat