Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczony pikantny ziołowy kurczak

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 szt.
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki
miód pszczeli 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
oregano 1 łyżka
czosnek ząbki 3-4 ząbki
oliwa
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: pieczony pikantny ziołowy kurczak

Kurczaka oczyścić , umyć i osuszyć . W naczyniu wymieszać wszystkie sypkie zioła dodać musztardę , miód , obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek , całość wymieszać na koniec wlać oliwę tyle aby powstała gęsta papka . Gotową marynatą natrzeć z każdej strony kurczaka włożyć do naczynia , przykryć i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na noc . Następnego dnia wyjąć z lodówki i upiec w piekarniku w temp. 200 st. ok.1 godz. po tym czasie odwrócić na drugą stronę aby się zrumieniło i piec do miękkości , jeśli jest potrzeba to co jakiś czas podlać sosem wytworzonym od pieczenia się mięsa. Podawać z ziemniakami lub z pieczywem .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 18.11.2014 11:59
bardzo pyszny
IwonaKa 21.10.2014 17:04
ale on musi być smaczny
Kejti 20.10.2014 22:20
Lubię pieczonego kurczaka :-)
Beatris 19.10.2014 08:36
Smakowity kurczaczek:)
dodi 18.10.2014 17:58
apetycznie wyglada
monikalangier 18.10.2014 15:08
musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak