Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
oliwa
- - -
czosnek
- - -
cytryny
1 sztuka -
ziemniaków ze skórką
9 sztuk -
cebuli
1/2 sztuki -
szczypiorku
1 pęczek -
tłustego białego sera
200 g -
kwaśnej śmietany
150 ml -
czosnku
1 ząbek -
rzodkiewek
1 mały pęczek -
sól
do smaku - -
pieprz
do smaku - -
łosoś filet
4 x 160 g -
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
- -
Przepis i sposób przygotowania Pieczony łosoś norweski z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i wielkopolskim „gzikiem
1 cytryna
9 ziemniaków ze skórką
„Gzik” wielkopolski:
½ cebuli
1 pęczek szczypiorku
200 g tłustego białego sera
150 ml kwaśnej śmietany
1 ząbek czosnku
1 mały pęczek rzodkiewek
Sól, pieprz do smaku
Oczyszczone i umyte filety z łososia norweskiego marynować 2 godziny, a następnie piec 15-20 minut w temperaturze 200ºC. Wszystkie warzywa do „gzika” umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Do pokrojonych warzyw dodać biały ser i śmietanę, dokładnie wymieszać. Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie. Pieczonego łososia norweskiego ułożyć na talerzach wraz z przekrojonymi na pół letnimi ziemniakami i „gzikiem”. Jest to danie proste, zdrowe i bardzo smaczne
Komentarze (298)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (288)