Pieczony łosoś norweski z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i wielkopolskim „gzikiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

    - -
  • czosnek

    - -
  • cytryny

    1 sztuka
  • ziemniaków ze skórką

    9 sztuk
  • cebuli

    1/2 sztuki
  • szczypiorku

    1 pęczek
  • tłustego białego sera

    200 g
  • kwaśnej śmietany

    150 ml
  • czosnku

    1 ząbek
  • rzodkiewek

    1 mały pęczek
  • sól

    do smaku -
  • pieprz

    do smaku -
  • łosoś filet

    4 x 160 g
  • przyprawa do ryb

    - -
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynata: oliwa z oliwek, czosnek, przyprawa do ryb Prymat
1 cytryna
9 ziemniaków ze skórką

„Gzik” wielkopolski:
½ cebuli
1 pęczek szczypiorku
200 g tłustego białego sera
150 ml kwaśnej śmietany
1 ząbek czosnku
1 mały pęczek rzodkiewek
Sól, pieprz do smaku

Oczyszczone i umyte filety z łososia norweskiego marynować 2 godziny, a następnie piec 15-20 minut w temperaturze 200ºC. Wszystkie warzywa do „gzika” umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Do pokrojonych warzyw dodać biały ser i śmietanę, dokładnie wymieszać. Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie. Pieczonego łososia norweskiego ułożyć na talerzach wraz z przekrojonymi na pół letnimi ziemniakami i „gzikiem”. Jest to danie proste, zdrowe i bardzo smaczne

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (298)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dieta forum 19.06.2013 18:42
łosoś w wersji poznańskiej :) na pewno spróbuje :) a może ktoś już robił? jak wyszło?
Betka 13.03.2013 09:24
mm podoba mi się;)
Ewa36 09.09.2012 23:39
super
dagmara020 07.09.2012 07:17
mój m?? by? by zachwycony:)
Ewa36 05.09.2012 19:53
super
Ewa36 03.09.2012 21:30
super
Anka1 30.05.2012 22:40
Właśnie szukam inspiracji na łososia :D mam 2 kg w lodówce i trzeba coś z nim PYSZNEGO zrobić :D Bardzo mi pomógł Twój przepis :D Dzieki Wielkie :D
Monia4 10.02.2012 08:45
Muszę spróbowac
jolita 01.02.2012 17:04
mniam mniam
artur7 01.02.2012 13:05
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat