Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony kurczak miodowo-musztardowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podstwowe

kurczak 2 kg
Musztarda sarepska Prymat 4 łyżki
Musztarda francuska Prymat 4 łyżki
miód 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
cebula biała 1/2 szt
cytryna 1/2 szt

glazura

miód 2 łyżki
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony kurczak miodowo-musztardowy

Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą i pieprzem (również w środku), zużywając w sumie ok. 2 łyżeczki soli morskiej i 1/2 łyżeczki pieprzu. Do środka włożyć cytrynę i cebulę, sznurkiem związać nogi. Kurczaka wysmarować mieszanką musztardy ziarnistej i miodowej, miodu i oliwy.
Piec w temperaturze 210 stopni C przez w sumie 2h. Co ół godziny przewracać kurczaka na druga stronę, aby był równo wypieczony. Na 15 minut przed końcem pieczenia wymieszać składniki glazury i posmarować kurczaka.
Po upieczeniu zostawić na 10 minut poza piekarnikiem. Dopiero po tym czasie można go pokroić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 08.12.2016 22:07
bardzo dziękuję!
Motorek 07.12.2016 09:12
ale smaczne mięsko
kasia.s 05.12.2016 12:43
Ale soczyste mięsko :)
Marta1986 04.12.2016 19:52
pysznosci mniam
asiatok 04.12.2016 19:13
Pyszniutki kurczaczek!
anka1988 04.12.2016 18:54
smaczny obiad
Krzysztof15 04.12.2016 17:58
BARDZO SMACZNY

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak