Pieczony karczek wieprzowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka wieprzowa

    1 kg
  • musztarda dijon

    2 łyżki
  • czosnek

    6 ząbków
  • wino białe wytrawne

    1 szklanka
  • miód płynny

    2 łyżki
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • cebula

    3 sztuki
  • pieczarki

    30 dag
  • kminek

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Musztardę mieszamy z przeciśniętym czosnkiem białym winem, miodem, roztartym kminkiem. Karkówkę nacinamy. Następnie dokładnie wcieramy z nią marynate, wkładamy w worek foliowy, szczelnie zamykamy. Wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny. Po upływie tego czsu wyjmujemy karkówkę. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, papryki w słupki. Następnie warzywa układamy w naczyniu żaroodporny, na nich układamy karkówkę. Przykrywamy wszystko i pieczemy w temp. 190 stopni przez 30 min. następnie skręcamy temp. do 160 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Zostawiamy do przestygnięcia w piekarniku, dzięki temu karkówka będzie soczysta. Kroimy w plastry, podajemy z pieczonymi warzywami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anka1988 29.12.2015 12:55
smaczne mięsko!
berys18 07.12.2015 11:42
pysznie wygląda
Ewa Wojtaszko 07.12.2015 11:41
smaczne mięsko
misia53 06.12.2015 21:44
Takiego mięska nikt nie odmówi
MAR3STA 06.12.2015 20:54
pyszny kawał mięsa
wwwiolka 06.12.2015 18:11
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat