Pieczony kalafior z sosem szparagowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalfior

  • szparagi zielone

    1/2 pęczka
  • śmietana 12%

    4 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kalafior dzielę na małe różyczki i dokładnie myję. Przekładam do miski i dokładnie mieszam z oliwą. Wysypuje na blaszke i wkładam na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Szparagi oczyszczam kroje na mniejsze kawałki. Wrzucam na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cukru i gotuje około 3-4 minut. Następnie przekładam do blendera i miksuje na gładka masę. Na końcu dodaję śmietanę i 1/2 szklankę wody w której warzywa były gotowane. Dosmaczam solą, pieprzem i przekładam do rondelka. Podgrzewam chwilę ale nie doprowadzam do zagotowania.

Podpieczony kalafior polewam sosem szparagowym i podaję z młodymi ziemniaczkami i sałatą lodową.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
LoLa 24.06.2013 12:10
smakuj mi takie jedzonko
Barbara/zuza22_85 24.06.2013 10:59
bardzo smaczne
IwonaDD 24.06.2013 08:48
fajne połaczenie
bogusia19 24.06.2013 08:43
same pysznosci
dodi 24.06.2013 08:35
uwielbiam kalafiora ale w takiej odsłonie jeszcze nie jadłam
Katarzyna59 24.06.2013 07:48
fajny przepis
Cranberry 24.06.2013 07:39
wygląda apetycznie :)
iwi 24.06.2013 07:00
Pyszny kalaforek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat