Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony kalafior

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 kalafior
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 suszone chili
garść płatków migdałów
sok z małej cytryny
olej rzepakowy
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony kalafior

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Kalafiora kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok 1-2 cm. W moździerzu tłuczemy kolendrę, chili i płatki migdałów. Plastry lekko natłuszczamy olejem, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawami, dodatkowo solimy (z obu stron). Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut - aż do miękkości kalafiora i zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 18.07.2017 09:47
Uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak