Pieczony kalafior

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Jeżeli komuś znudził się kalafior z bułka tartą, można go upiec. Dobór przypraw jest właściwie dowolny, ja będę na pewno kombinowała na różne sposoby. Tym razem dodałam do niego kumin, kolendrę i słodką paprykę.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kalafior

    1 sztuka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • kolendra mielona

    0.5 łyżeczki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 szczypta
  • natka pietruszki

    2 gałązki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z przypraw i oleju robimy pastę, wlewamy ją do miski. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki, wrzucamy do tej samej miski, dokładnie obtaczamy w paście, odstawiamy na 15 minut.

Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach w naczyniu żaroodpornym.

Przed podaniem posypujemy natką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
danielek 22.09.2018 06:31
O tak ,sposób dobry;>

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat