Pieczony jesiotr z warzywami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jesiotr

    3 kg
  • brokuły

    1 sztuka
  • pietruszka

    2 korzenie
  • papryczka chili

    2 strąki
  • kukurydza

    2 kolby
  • papryka żółta

    1 strąk
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • koperek

    1 pęczek
  • pomidor

    1 kg
  • Musztarda francuska Prymat

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    2 ziarna
  • masło

    5 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczony jesiotr z warzywami  foto
Jesiotra dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy go oliwą, solą oraz pieprzem ziołowym na zewnątrz oraz od wewnątrz. Jedną cebulkę oraz połowę kopru drobno siekamy i wkładamy do wnętrza ryby. Układamy rybę w dużej brytfannie. Brokuły dzielimy na różyczki, kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie kilka minut, pietruszki obieramy i kroimy w duże słupki, natomiast cebulę kroimy w piórka. Na łyżce oleju szklimy cebulę. Pomidory parzymy i zdejmujmy skórkę, następnie blendujemy. Przekładamy do rondelka i dodajemy ząbek czosnku w całości, cebulkę. Solimy, wrzucamy listki oraz ziele angielskie. Gotujemy 5 minut. Wyjmujemy czosnek,dodajemy masło, a gdy się roztopi chłodzimy sos. Koper siekamy i dodajemy do sosu pomidorowego. Dodajemy również musztardę, doprawiamy do smaku solą. W brytfannie obok jesiotra układamy natkę pietruszki, szczypior, a następnie brokuły, kawałki pietruszki korzeniowej, kawałki kukurydzy.
Krok 2 - Pieczony jesiotr z warzywami  foto
Dodajemy paprykę żółtą pokrojoną w dużą kostką oraz papryczki chili w połówkach. Zalewamy wszystko sosem pomidorowym.
Krok 3 - Pieczony jesiotr z warzywami  foto
Pieczemy przez 30 minut w temp. 250 stopni. Następnie skręcamy temp. do 180 stopni i pieczemy przez godzinę.
Danie możemy podawać z pieczonymi ziemniakami oraz surówką z białej kapusty.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 05.04.2015 18:21
fajny przepis
caralajna 05.04.2015 16:20
wygląda przepysznie
marcia7 04.04.2015 23:59
wspaniale wygląda
Edith85 04.04.2015 20:13
Przepięknie wygląda :)
Ania321 04.04.2015 18:59
Ciekawy przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat