Pieczony boczek z sałatką z kaszy jęczmiennej

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszny pieczony boczek z sałatką z kaszy jęczmiennej i białej kapusty. Pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny, w sam raz na jesienne chłody. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Boczek

  • Boczek wieprzowy

    1 kilogram
  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • cebula

    4 sztuki

Sałatka

  • smalec

    3 łyżki
  • kasza jęczmienna ugotowana

    250 gramów
  • kapusta biała

    1/2 główki
  • cebula

    1 sztuka
  • Kminek cały Prymat

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • świeży koper

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotuj boczek:

1. Ponacinaj skórę boczku w odległościach około pół cm od siebie.

2. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i natrzyj z każdej strony przyprawą do wieprzowiny.

3. Naczynie z pokrywką przełóż do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz około 15 do 20 minut, a po tym czasie obniż temperaturę do 130 ° C i kontynuuj pieczenie pod przykryciem przez co najmniej dwie godziny.

4. Po godzinie pieczenia dodaj do naczynia z boczkiem cebulę.

5. Co jakiś czas otwieraj piekarnik i polewaj wieprzowinę wytopionym z mięsa tłuszczem.

Całkowity czas pieczenia zależy od wielkości kawałka boczku wieprzowego. Upieczone mięso poznasz po tym, że prawie się rozpada.

6. Wyjmij pieczoną wieprzowinę z piekarnika i odstaw na dziesięć minut przed pokrojeniem.

 

W trakcie pieczenia mięsa przygotuj ciepłą sałatkę.

1. Ugotuj jęczmień w osolonej wodzie do miękkości (użyj 1 łyżeczki soli).

2. W dużym garnku rozpuść smalec i zeszklij pokrojoną na kawałki cebulę.

3. Dodaj drobno posiekaną kapustę.

4. Dopraw kminkiem i łyżeczką soli.

6. Odstaw z ognia sałatkę na około 10 minut.

7. Dodaj ugotowaną kaszę jęczmienną i świeży koperek.

8. Wymieszaj i podawaj z plastrami boczku wieprzowego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat