Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony boczek z sałatką z kaszy jęczmiennej
Przygotuj boczek:
1. Ponacinaj skórę boczku w odległościach około pół cm od siebie.
2. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i natrzyj z każdej strony przyprawą do wieprzowiny.
3. Naczynie z pokrywką przełóż do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz około 15 do 20 minut, a po tym czasie obniż temperaturę do 130 ° C i kontynuuj pieczenie pod przykryciem przez co najmniej dwie godziny.
4. Po godzinie pieczenia dodaj do naczynia z boczkiem cebulę.
5. Co jakiś czas otwieraj piekarnik i polewaj wieprzowinę wytopionym z mięsa tłuszczem.
Całkowity czas pieczenia zależy od wielkości kawałka boczku wieprzowego. Upieczone mięso poznasz po tym, że prawie się rozpada.
6. Wyjmij pieczoną wieprzowinę z piekarnika i odstaw na dziesięć minut przed pokrojeniem.
W trakcie pieczenia mięsa przygotuj ciepłą sałatkę.
1. Ugotuj jęczmień w osolonej wodzie do miękkości (użyj 1 łyżeczki soli).
2. W dużym garnku rozpuść smalec i zeszklij pokrojoną na kawałki cebulę.
3. Dodaj drobno posiekaną kapustę.
4. Dopraw kminkiem i łyżeczką soli.
6. Odstaw z ognia sałatkę na około 10 minut.
7. Dodaj ugotowaną kaszę jęczmienną i świeży koperek.
8. Wymieszaj i podawaj z plastrami boczku wieprzowego.