Pieczony bakłażan z warzywami, kurczakiem i mozzarellą

Pieczony bakłażan z warzywami, kurczakiem i mozzarellą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Dzisiaj zapraszam na pieczonego bakłażana, faszerowanego warzywami, kurczakiem i serem mozzarella. Całość jest niezwykle pożywna, smaczna i aromatyczna. Warto sięgać w swojej diecie po bakłażany, gdyż są niskokaloryczne, zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy i składników mineralnych.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • bakłażan

    2 sztuki
  • pierś z kurczka

    1 sztuka
  • ser mozarella

    100 gramów
  • cebula szalotka

    2 sztuki
  • pomidor

    2 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • pomidorki koktajlowe

    10 sztuk
  • jajko

    1 sztuka
  • śmietana

    1 łyżka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona

    1 szczypta
  • oliwa

    20 mililitrów
  • rozmaryn świeży

    1 gałązka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Umyte bakłażany przekrajamy na pół i wydrążamy środki. Wnętrza każdej części posypujemy solą i odstawiamy na około 15 minut, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Po tym czasie obmywamy bakłażany z soli.

KROK 2. Pokrojone drobno szalotki szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną na kawałki i oprószoną solą oraz pieprzem pierś z kurczaka i delikatnie ją przesmażamy. Wydrążony miąższ z bakłażana kroimy na mniejsze kawałki, a pomidory pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do kurczaka i dusimy wszystko do momentu aż farsz zmięknie. W międzyczasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę śmietany, oregano, ostrą paprykę, sól, pieprz i ewentualnie dosładzamy.

KROK 3. Do tak przygotowanego farszu wbijamy jajko, dodajemy kilka łyżek startej mozzarelli oraz świeży rozmaryn. Do oprószonych oregano bakłażanów nakładamy farsz, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 40 - 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy ich wierzch dodatkową porcją sera i układamy kilka przedzielonych na pół pomidorów koktajlowych. Życzę smacznego! :)

Futka
Jako dodatek świetnie sprawdzi się sos czosnkowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

26.02.2019 15:24
Pychota, z chęcią zjadłabym takiego bakłażana :)

Bożena Matuszczyk

25.02.2019 12:43
Ależ apetyczny i smakowicie przygotowany bakłażan.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat