Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczonki w garnku żeliwnym

5.0
(31)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pieczonki w garnku żeliwnym to idealne danie na ognisko wraz ze znajomymi czy rodziną. Sprawdźcie, jak je przygotować!

Składniki:

ziemniaki 5 kg
kiełbasa podwawelska 800 g
marchew 1 kg
cebula 800 g
smalec 200 g
sól 2 łyżki
boczek wędzony 500 g
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka
natka pietruszki 4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczonki w garnku żeliwnym

Pieczonki to pyszny, prosty i niesamowicie sycący rodzaj potrawy, którą przygotowuje się na ognisku, palenisku - w żeliwnym kociołku. Najczęściej to biesiadne danie zawiera ziemniaki, boczek, kiełbasę kapustę i inne warzywa. Sprawdźcie, jak krok po kroku przygotować pieczonki w garnku żeliwnym. 

Kroki postępowania

1

Z boczku odkroić skórę i pokroić go razem z kiełbasą w plastry. Obraną marchew również pokroić w plastry, a cebulę w piórka. Umytą natkę pietruszki posiekać. Obrane małe ziemniaki zostawiamy w całości, a większe kroimy na połówki.

Krok 1 - Pieczonki w garnku żeliwnym foto
2

Na dno garnka żeliwnego kładziemy skórę z boczku oraz 100 g smalcu. Układamy warstwę ziemniaków, na którą wykładamy część kiełbasy i boczku. Następna warstwa to marchew, cebula i natka pietruszki.

Krok 2 - Pieczonki w garnku żeliwnym foto
3

Czynność układania warstw powtarzamy: ziemniaki, kiełbasa, boczek, marchew oraz cebula. Solimy, pieprzymy, posypujemy resztą natki. Na wierzch kładziemy resztę smalcu. Zawartość garnka obkładamy folią aluminiową, zakładamy pokrywę, którą mocna dociskamy.

Zamiast foli aluminiowej można dać liście z kapusty.

Krok 3 - Pieczonki w garnku żeliwnym foto
4

Pod garnkiem rozpalamy ogień, a następnie pieczemy na umiarkowanym ogniu przez 70 minut, wtedy to poczujemy przyjemny zapach unoszący się z garnka. Zawartość garnka wsypujemy do dużej miski w celu wymieszania.

Krok 4 - Pieczonki w garnku żeliwnym foto
5

Gorące ziemniaki od razu wykładamy na talerz. Można podawać z zimnym kefirem!

Smacznego!

Krok 5 - Pieczonki w garnku żeliwnym foto

Sprawdź też inne dania z ziemniakami:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 28.01.2016 21:20
Smaczne danie
pestka 29.01.2014 11:51
wspaniałe jedzenie
ONY_za_kare 27.11.2013 16:35
chętnie bym zjadł takie!
Anna169Hosz 25.10.2013 11:53
Uwielbiam takie ziemniaki!
Ola1young 24.10.2013 16:48
pyszniutkie takie ziemniaki :)
caralajna 20.10.2013 07:51
skosztowałabym :)
Grazyna0211 12.10.2013 10:33
z chęcią bym spróbowała tak przygotowanych ziemniaków
Ola1young 21.09.2013 12:49
Pycha , aż ślinka cieknie
Motorek 20.09.2013 10:50
bardzo smaczne
Róża1 19.09.2013 12:03
pyszne i ładnie podane:-)
Dorian 18.09.2013 22:44
pyszne sa takie jednogarnkowce
olkaaa 19.08.2013 16:07
niezwykle kuszące
Łukasz15 17.08.2013 10:33
Też takie robimy, są najlepsze
jordi 17.08.2013 06:46
bardzo smaczne
adelajda 11.08.2013 14:13
to musiało być pyszne !!!
Seba 11.08.2013 11:39
pyszne jedzonko
IZABELA29 11.08.2013 11:11
świetne danie
romanrafal
romanrafal 11.08.2013 09:32
fajny przepis,pyszne jedzonko
barbara11561 11.08.2013 00:56
u mnie wszyscy bardzo lubią takie danie z kociołka:)
mirosława4 10.08.2013 21:56
ale wyżerka szkoda że nie mam takiego kociołka bo zaraz jutro bym wypróbowała :)
ben-ka 10.08.2013 18:00
Dawno nie robiłam,a kociołek stoi i czeka:)
Cranberry 10.08.2013 14:08
fajne jedzonko :)
w mojej kuchni 10.08.2013 12:17
o matko...ale mega wyżerka....pozazdrościć...
Olga_SK 10.08.2013 09:16
Marzy mi się taki garnek! Cudne jedzonko :)
Konczi 10.08.2013 09:12
u mnie mówi się na taką potrawę pieczonki które bardzo lubimy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak