Przepis i sposób przygotowania na: Pieczonki w garnku żeliwnym
Pieczonki to pyszny, prosty i niesamowicie sycący rodzaj potrawy, którą przygotowuje się na ognisku, palenisku - w żeliwnym kociołku. Najczęściej to biesiadne danie zawiera ziemniaki, boczek, kiełbasę kapustę i inne warzywa. Sprawdźcie, jak krok po kroku przygotować pieczonki w garnku żeliwnym.
Kroki postępowania
Z boczku odkroić skórę i pokroić go razem z kiełbasą w plastry. Obraną marchew również pokroić w plastry, a cebulę w piórka. Umytą natkę pietruszki posiekać. Obrane małe ziemniaki zostawiamy w całości, a większe kroimy na połówki.
Na dno garnka żeliwnego kładziemy skórę z boczku oraz 100 g smalcu. Układamy warstwę ziemniaków, na którą wykładamy część kiełbasy i boczku. Następna warstwa to marchew, cebula i natka pietruszki.
Czynność układania warstw powtarzamy: ziemniaki, kiełbasa, boczek, marchew oraz cebula. Solimy, pieprzymy, posypujemy resztą natki. Na wierzch kładziemy resztę smalcu. Zawartość garnka obkładamy folią aluminiową, zakładamy pokrywę, którą mocna dociskamy.
Zamiast foli aluminiowej można dać liście z kapusty.
Pod garnkiem rozpalamy ogień, a następnie pieczemy na umiarkowanym ogniu przez 70 minut, wtedy to poczujemy przyjemny zapach unoszący się z garnka. Zawartość garnka wsypujemy do dużej miski w celu wymieszania.
Gorące ziemniaki od razu wykładamy na talerz. Można podawać z zimnym kefirem!
Smacznego!