Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pstrągi nadziewane oliwkami i suszonymi pomidorami

5.0
(15)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Nie ma to jak pyszna, delikatna ryba na obiad. Oto przepis na pieczone pstrągi nadziewane oliwkami i suszonymi pomidorami, podane w towarzystwie warzyw.

Składniki:

Ryba:

pstrągi wypatroszone 2 sztuki

Nadzienie:

czarne oliwki Smak 8 sztuk
oliwki zielone Smak 8 sztuk
Czosnek w oleju z ziołami Smak 3 ząbki
suszone pomidory z ziołami Smak 8 sztuk

Warzywa:

masło klarowane 2 łyżki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
papryka czerwona 1 sztuka
groszek zielony 1/2 szklanki
papryczka chili 1 sztuka
pieczarki 5 sztuk
bazylia świeża 1 pęczek
cytryna 1 sztuka

Do smaku:

sól morska Prymat w młynku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pstrągi nadziewane oliwkami i suszonymi pomidorami

Wszystkie składniki nadzienia miksujemy i doprawiamy do smaku.

Tak przygotowanym nadzieniem nacieramy pstrągi od wewnątrz i smażymy po 3 min z każdej strony na oleju. Następnie układamy  na papierze do pieczenia  i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na 15-20 minut.

Kroimy cebulę, czosnek, paprykę, chili i pieczarki. Bazylię siekamy.

W garnku na maśle klarowanym smażymy cebulę, czosnek, paprykę, chili, pieczarki, po kilku minutach dodajemy zielony groszek i doprawiamy do smaku solą morską, pieprzem i przyprawą do dań kuchni włoskiej.

Tak przygotowane warzywa wykładamy na talerz, dodajemy pstrąga, cytrynę i posypujemy bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak