Pieczone pstrągi nadziewane oliwkami i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Nie ma to jak pyszna, delikatna ryba na obiad. Oto przepis na pieczone pstrągi nadziewane oliwkami i suszonymi pomidorami, podane w towarzystwie warzyw.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba:

  • pstrągi wypatroszone

    2 sztuki

Nadzienie:

  • czarne oliwki Smak

    8 sztuk
  • oliwki zielone Smak

    8 sztuk
  • Czosnek w oleju z ziołami Smak

    3 ząbki
  • suszone pomidory z ziołami Smak

    8 sztuk

Warzywa:

  • masło klarowane

    2 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • groszek zielony

    1/2 szklanki
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • pieczarki

    5 sztuk
  • bazylia świeża

    1 pęczek
  • cytryna

    1 sztuka

Do smaku:

  • sól morska Prymat w młynku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki nadzienia miksujemy i doprawiamy do smaku.

Tak przygotowanym nadzieniem nacieramy pstrągi od wewnątrz i smażymy po 3 min z każdej strony na oleju. Następnie układamy  na papierze do pieczenia  i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na 15-20 minut.

Kroimy cebulę, czosnek, paprykę, chili i pieczarki. Bazylię siekamy.

W garnku na maśle klarowanym smażymy cebulę, czosnek, paprykę, chili, pieczarki, po kilku minutach dodajemy zielony groszek i doprawiamy do smaku solą morską, pieprzem i przyprawą do dań kuchni włoskiej.

Tak przygotowane warzywa wykładamy na talerz, dodajemy pstrąga, cytrynę i posypujemy bazylią.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat