Pieczone pomidory w ziołowej zalewie

Pieczone pomidory w ziołowej zalewie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory odmiany Lima

    1,5 kilograma
  • oliwa

    1 szklanka
  • czosnek

    10 ząbków
  • Bazylia suszona Prymat

    2 łyżeczki
  • skórka otarta z cytryny

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    6 łyżek
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pieczone pomidory w ziołowej zalewie

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczone pomidory w ziołowej zalewie foto
Umyte, osuszone pomidory przekrój na pół i posyp solą i pieprzem. Układaj w wysmarowanych oliwą formach żaroodpornych skórką do góry.
Krok 2 - Pieczone pomidory w ziołowej zalewie foto
Oliwę wymieszaj z pozostałymi przyprawami, sokiem i skórką z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Krok 3 - Pieczone pomidory w ziołowej zalewie foto
Powstałą mieszanką zalej pomidory i wstaw do nagrzanego do 120°C piekarnika i piecz 2-2,5 godziny w zależności od wielkości pomidorów.
Krok 4 - Pieczone pomidory w ziołowej zalewie foto
Po tym czasie formy z pomidorami wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie delikatnie zdejmij z pomidorów skórki. Połówki pomidorów układaj w wyparzonych i osuszonych słoikach. Zalej ziołowo-pomidorową oliwą pozostałą z pieczenia.
Krok 5 - Pieczone pomidory w ziołowej zalewie foto
Pomidory tak przygotowane są gotowe do bezpośredniego spożycia, można je przechowywać kilka dni w lodówce. Można też pasteryzować w słoikach 5 minut i wtedy znacznie dłużej przechowywać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Grazyna0211 27.01.2014 12:49
świetny pomysł
Wacław 31.12.2013 10:03
smaczne takie pomidorki,nie robiłem takich !
barbara11561 24.11.2013 11:24
ale pyszne zapasy na zimę:)
anemon 23.10.2013 07:42
Przygotowanie tych pomidorów trochę trwa, ale naprawdę warto zrobić.
IZABELA29 22.10.2013 08:33
warto próbować nowości
ben-ka 21.10.2013 22:20
Na sam widok ślinka cieknie:)
anemon 16.10.2013 08:00
Z rozmarynem nie robiłam, chętnie wypróbuję, ale to już w przyszłym roku.
caralajna 16.10.2013 07:45
uwielbiam pieczone pomidory Lima, też mam trochę ich w zalewie z rozmarynem :)
anemon 10.10.2013 17:11
@Mniam, właśnie najtrudniej jest się powstrzymać przed "koniecznością kosztowania".
IwonaDD 10.10.2013 16:47
pyszne pomidorki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat