Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone placuszki cukiniowo-jabłeczne

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser ricotta 250 g
jaja 3 szt.
mąka pszenna 2 kopiaste łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier 2 łyżki
cukinia 1/2 kg
jabłka 1/2 starte na tarce

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone placuszki cukiniowo-jabłeczne

Jajka roztrzepać mikserem z cukrem. Dodać ricottę, mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować. Dodać osączoną z wody startą cukinię i jabłka. Dokładnie wymieszać składniki łyżką.
Blachy wyłożyć papierem do pieczenia, papier wysmarować delikatnie olejem. Łyżką nakładać niedużą ilość ciasta, formując okrągłe placuszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni, przez 20-30 minut, aż będą rumiane z obu stron.
W trakcie pieczenia, kiedy z jednej strony placuszki się przyrumieniły, obróciłam je na drugą stronę. Podawać na ciepło lub zimno z ulubionymi słodkimi dodatkami (cukier puder, miód, syrop klonowy, konfitura).
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 16.09.2013 12:39
fantastyczne placuszki!
2milutka 15.09.2013 10:29
boskie placuszki aż ślinka leci:)
Olga_SK 15.09.2013 10:16
Ciekawy przepis, trzeba będzie wypróbować :)
noninka77 15.09.2013 10:13
Apetyczne...mniam
mufinka79 15.09.2013 09:52
Wyglądają bardzo smakowicie i z chęcią zjadłabym :)
Ola1984 15.09.2013 09:04
Bardzo fajne placuszki.
cukiereczek 15.09.2013 08:55
super przepis
Konczi 15.09.2013 08:51
fantastycznie wygląda taki obiadek :)
Magula 15.09.2013 07:12
Super przepis
Lis 15.09.2013 00:35
świetny przepis:)
sanielcia 14.09.2013 23:59
super przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak