Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pieczone pierożki z ziemniakami i boczkiem

5.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto:
drożdże świeże
20 gram
mąka pszenna
200 gram
masło
1 łyżeczka
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
cukier
1/2 łyżeczki
Nadzienie:
ziemniaki
300 gram
cebula
1/2 sztuki
sól
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
ponadto :
mleko
do posmarowania
kminek
do posypania
Sklep Prymat
sos czosnkowy
do podania
Sklep Prymat
woda
110 (ciepła)
boczek
80 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierożki z ziemniakami i boczkiem

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ostudzić i rozgnieść (niezbyt drobno!) widelcem. Boczek razem z pokrojoną w piórka cebulką usmażyć na patelni, dodać do ziemniaków, dodać pieprz i sól do smaku i wymieszać, podzielić na 2 części.

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier, zamieszac, odstawić na 10 minut, po czym dodać resztę składników i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od dłoni. Ciasto umieścić w naoliwionej misce i pozwolić mu podwoić objętość, wtedy też znów zagnieść i podzielić na dwie części.

Nastawić piekarnik na 210 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Każdą część ciasta rozwałkować na elipsę i ułożyć farsz, ciasto dobrze zakleić, tworząc dwa duże pierogi, boki mozna zgnieść widelcem, żeby się nie rozkleiły. Połozyć pierogi na blasze i posmarować je mlekiem oraz oprószyć kminkiem, wstawić całość do piekarnika i piec 10-15 minut, aż się ładnie zarumienią.

Danie podawać od razu po upieczeniu, najlepiej z sosem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MalgorzataG 29.09.2012 22:26
Wygląda smakowicie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak